Vertrouwen

Consumentenvertrouwen is aan het stijgen, maar blijft broos

Het CBS meet elke maand het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie. Consumenten zijn in het algemeen gesproken in het voorjaar en de zomer wat optimistischer gestemd dan in de rest van het jaar. Om een goed inzicht te bieden in de trendmatige ontwikkeling van het consumentenvertrouwen wordt voor dit seizoenspatroon gecorrigeerd.

Sinds de zomer van 2013 is het consumentenvertrouwen aan het stijgen. In 2014 stond de indicator net iets onder de nul. In 2015 zien we het consumentenvertrouwen voor het eerst in lange tijd weer boven het nulpunt. Dat wil zeggen dat meer consumenten positief dan negatief zijn gestemd. Het jaar 2016 begon positief. Inmiddels lijkt het er op dat het consumentenvertrouwen toch weer daalt.

Voor de detailhandel is ook de koopbereidheidindex van belang. Deze geeft weer hoe consumenten hun huidige financiële situatie inschatten en is een indicatie voor de consumptieve bestedingen aan duurzame consumptiegoederen. De koopbereidheid van consumenten is de afgelopen jaar vergroot. In 2015 is ook de koopbereidheid weer boven de nul gestegen