Vertrouwen

Consumentenvertrouwen is aan het stijgen

Het CBS meet elke maand het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie. Consumenten zijn in het algemeen gesproken in het voorjaar en de zomer wat optimistischer gestemd dan in de rest van het jaar. Om een goed inzicht te bieden in de trendmatige ontwikkeling van het consumentenvertrouwen wordt voor dit seizoenspatroon gecorrigeerd.

Sinds de zomer van 2013 is het consumentenvertrouwen aan het stijgen. In 2014 stond de indicator net iets onder de nul. In 2015 ligt de indicator voor het consumentenvertrouwen voor het eerst in lange tijd weer boven het nulpunt. Dat wil zeggen dat meer consumenten positief dan negatief zijn gestemd. Met een kleine dip in het consumentenvertrouwen begin 2016, vertoont het consumentenvertrouwen tot eind 2016 een stijgende beweging.

Voor de detailhandel is ook de koopbereidheidindex van belang. Deze geeft weer hoe consumenten hun huidige financiƫle situatie inschatten en is een indicatie voor de consumptieve bestedingen aan duurzame consumptiegoederen. De koopbereidheid van consumenten is de afgelopen jaar vergroot. Eind 2015 is ook de koopbereidheidindicator weer boven het nulpunt gestegen. Toch daalt de koopbereidheidindicator tot september 2016 weer tot onder nul. Tot het einde van 2016 stijgt de koopbereidheid tot het hoogste punt in de meest recente jaren.